Sok z trawy pszenicznej i jego historia

Sok z trawy pszenicznej staje się coraz popularniejszy wśród osób zwracających szczególna uwagę na zdrowy tryb życia. Sok ten zawiera ogromne ilości składników odżywczych, które w bardzo dużym stopniu pozytywnie działają na ludzki organizm. Jest to bogate źródło chlorofilu, mającego działanie lecznicze. Oczyszcza on organizm z metali ciężkich oraz innych toksyn.

Jaka jest historia powstania soku z trawy pszenicznej?

Po raz pierwszy określono trawę pszeniczną jako roślinę o nieprzeciętnych właściwościach leczniczych w latach 40-tych XX wieku. Dr Charles Schnabel, badał tę roślinę pod kątem posiadanych właściwości, w porównaniu do brokułów lub szpinaku. Takie same badania przeprowadzał równocześnie Japończyk dr Yoshihid Hagiwar. Obaj doszli do tego samego wniosku i stwierdzili, że trawa pszeniczna posiada zrównoważony skład pełen witamin, minerałów, aminokwasów oraz enzymów. Sok z trawy pszenicznej dodatkowo jest przepełniony chlorofilem, którego budowa jest prawie identyczna z budową ludzkiej krwi.

Odkrycie tych właściwości zaczęło się od kobiety imieniem Ann Wigmore. W połowie XX wieku odkryto u niej liczne schorzenia, w tym nowotwór jelita. Kobieta opierając się na recepturze swojej babki, która leczyła żołnierzy w bardzo ciężkich stanach, postanowiła zastosować kurację za pomocą trawy pszenicznej. Jak się później okazało Ann wyzdrowiała i pozbyła się choroby, dzięki czemu przyczyniła się do rozsławienia soku z trawy pszenicznej oraz kiełków.

Jakie zastosowanie posiada sok z trawy pszenicznej?

Sok z trawy pszenicznej swe właściwości zawdzięcza głównie wysokiej zawartości chlorofilu. Dzięki temu obserwuje się wzrost liczby czerwonych krwinek oraz stężenia tlenu we krwi, co pozytywnie wpływa na układ krążenia oraz zwiększa przepływ krwi przez serce. Posiada działanie antybakteryjne i neutralizuje toksyny w organizmie, chroni przed promieniowaniem i wolnymi rodnikami oraz neutralizuje związki o działaniu rakotwórczym. Działanie antyseptyczne soku z trawy pszenicznej sprawia, że może on znaleźć zastosowanie w leczeniu ran, owrzodzeń, zakażeń, stanów zapalnych skóry i chorób skóry. Trawa pszeniczna to źródło wszystkich witamin z grupy B, witaminy A i C, E oraz wapnia, fosforu, magnezu, potasu oraz sodu.

Trawa pszeniczna występuję pod postacią kapsułek i tabletek oraz soków, w której to postaci występuje najczęściej. Wypija się go na czczo, w celu zwiększenia przyswajalności składników odżywczych. Zaleca się stosowanie około 30 ml soku z trawy pszenicznej dziennie u osób zdrowych i około 30-90 ml u osób chorych. Jest ona zalecana pacjentom cierpiącym na przewlekłe choroby takie jak astma, zapalenie oskrzeli, nadciśnienie, cukrzyca, choroba Parkinsona, wzdęcia, nudności oraz nowotwory.

Sok z trawy pszenicznej może mieć również zastosowanie zewnętrzne. Oczyszcza i odżywia skórę twarzy, spowalnia starzenie się komórek, wzmacnia włosy, ma działanie kojące przy poparzeniach, wysypkach i owrzodzeniach. Sok jest łatwy do przygotowania, należy zmiksować trawę pszeniczną i tak przygotowany wyciąg zostawić w chłodnym miejscu na dwie godziny, a następnie spożyć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *